TUMT-poliklinisk mikrovågsbehandling av prostata i stället för prostatahyvling

Publicerad 2023-06-13, 15:49

Nästan alla män får med tilltagande ålder en förstorad prostata, men långt ifrån alla får ”prostatabesvär”. För dem som får det kollar vi förstås i första hand om det finns misstanke på prostatacancer. Om det inte gör det inleder vi vanligtvis med medicinsk behandling.

Det finns två olika sorters medicin, och man brukar börja med en som heter alfuzosin. Om den inte räcker, lägger man till en tablett som heter finasterid. De flesta blir betydligt förbättrade av medicinsk behandling. För de män som trots bägge dessa mediciner har påtagliga besvär att tömma blåsan, eller för dem som debuterade med urinstopp fanns tidigare i stort sett bara prostatahyvling (TUR-P) som nästa behandling. Numera finns dock bra alternativ.   

TUMT – mikrovågsbehandling av prostataförstoring
Detta är en poliklinisk behandling för avflödeshinder p.g.a. prostataförstoring där man via en speciell kateter värmebehandlar den centrala delen av prostata med mikrovågor. Vävnaden förstörs och stöts av, varefter det trånga partiet vidgas och urinflödet förbättras. Behandlingen har använts sedan c:a 20 år och är mycket väldokumenterad. Resultatet är effektmässigt lika bra som prostatahyvling, men TUMT har färre allvarliga biverkningar. Behandlingen sker i lokalbedövning och tar c:a 10 minuter. Efter behandlingen har patienten kateter i c:a 4 veckor. Vi har tagit upp denna behandling här på Sergelkliniken och är mycket nöjda med resultaten.

Egenremiss
Du kan själv skriva en remiss till oss om du är intresserad av TUMT och önskar en bedömning om det är en metod som skulle passa dig. Du hittar remissen här
Skriv ut remissen och fyll i den noggrant. Skicka den med post till oss på angiven adress. Vi kommer sedan att kalla dig till mottagningen där du får träffa en av våra urologer som är väl förtrogen med TUMT-behandlingen. 


Sergelkliniken, Karlavägen 112, 115 26 Stockholm, Tel 08-644 28 55, Fax 08-10 63 22, www.sergelkliniken.com